Lasergamen kan op verschillende manieren worden gespeeld

Lasergame spelvormen

Voor lasergamen zijn er verschillende spelvarianten om te spelen.  Je kunt natuurlijk 2 teams maken en die op elkaar laten schieten, maar welke spelregels verbind je eraan? Wij geven je een paar tips en een paar spelvarianten.

Een lasergame huren geeft je de mogelijkheid om zelf de spelregels te bepalen, maar een paar handvatten zijn wel zo makkelijk:
  • Wanneer je met alleen laserguns speelt, kun je alleen op je geweer geraakt worden
  • Je hebt 12 levens en hoeveel levens je per schot verliest is afhankelijk van de munitie van de tegenstander
  • De spelleider kan het aantal levens weer terugbrengen naar 12 met de meegeleverde afstandsbediening
  • Je kan alleen levens afschieten op een gun van een ander team, er zijn 4 teams die je kunt selecteren
  • Nadat je geraakt bent, kun je niet meer van team veranderen.

Dan nu een aantal ideëen voor spelvormen:

1. Shoot ‘m all

Shoot ‘m all is ook wel het basisspel. Bij dit lasergame spel gaat het er uiteindelijk om welk team of welke speler het minst geraakt wordt door de tegenstanders. Elke speler heeft een lasergame geweer in een bepaalde teamkleur die te zien is aan de lampjes op de gun. Daarbij hebben ze 4 levensbalken met elk 3 levens. Is een speler 3 keer geraakt, dan gaat er één levensbalk af. Dit is te zien aan de zijkant van de lasergun. 

Zijn alle levensbalken op, dan zal de speler naar de centrale basis bij de spelleider moeten gaan om de lasergun opnieuw te activeren. Zo kan hij met volle levens verder lasergamen. De spelleider houdt tijdens dit lasergame spel bij hoe vaak een speler uitgeschakeld is. Het team of de speler die de minste keren uitgeschakeld is, heeft gewonnen. Shoot ‘m all behoort bij de spelvormen die zowel in teams als individueel tegen elkaar gespeeld kunnen worden, ideaal dus!

2. Team Deathmatch

Bij het lasergame spel Team Deathmatch is het doel dat je als team het langst in leven blijft. Het is net even iets anders dan shoot ‘m all, maar lijkt er wel op. Alleen speel je deze spelvorm altijd in teams. Of het nu 2 of 4 teams zijn, het kan allemaal. De bedoeling is dat je als team een juiste tactiek en samenwerking vindt om zoveel mogelijk mensen in leven te houden van jouw team en de tegenstanders te raken. 

Zijn alle levensbalken op, dan kan je niet meer schieten en ben je uitgeschakeld. Spelvormen als Team Deathmatch zijn goed geschikt om als teambuilding te spelen op een bedrijfs- of teamuitje.

3. Zombies

Infected is één van de spel ideeën die juist weer heel anders is dan de andere spelvormen. Dit lasergame spel begint met één of meerdere zombies, ook wel team red. De overige spelers spelen in team blue. Het doel is dat de geïnfecteerde speler met het virus zoveel mogelijk spelers probeert uit te schakelen, waardoor ze besmet worden met het virus en bij zijn team horen. Hoe meer zombies, hoe lastiger het voor team blue wordt.

Ben je geraakt, dan zul je naar de spelleider moeten gaan om de teamkleur op de lasergun te veranderen naar de kleur van de geïnfecteerde. Heb je eenmaal het virus, dan kun je niet meer terug naar team blue. Zijn alle spelers zombies, dan wint team red. Zijn er nog spelers in team blue, dan wint het blauwe team. Het is aan te bevelen om bij dit lasergame spel korte rondes van ongeveer 15 minuten aan te houden, zodat de spanningsboog hoog blijft.

4. Capture the Target

Bij Capture the Target krijgt elk team een lichtgevende target, ook wel de basis. Voordat het lasergame spel begint plaatsen beide teams hun target zichtbaar op een plek in het speelveld. Dit wordt tevens het startpunt. Het team dat uiteindelijk de target van de tegenpartij het snelst heeft veroverd door deze 12 keer te raken, wint. De bedoeling is dat de basis van de tegenpartij gepakt wordt en gebracht wordt naar het startpunt van het eigen team.

Bij spelvormen met een target kan er niet op de eigen basis geschoten worden. De targets worden immers ingesteld in de kleur van het team waar deze van is. Je stelt de target in door hem aan te zetten en er met een geweer van het eigen team één keer op te schieten. Zijn de levens op van de basis, dan gaat deze heel snel knipperen. Is het target jouw teamkleur geworden, dan mag je hem pakken. Ben je uitgeschakeld, dan moet je hem neerleggen. 

Het target kan ook teruggebracht worden door het eigen team, waarbij hij gereset zal moeten worden. Dit kan als hij bijvoorbeeld ergens op de grond ligt. De tegenpartij zal hem dan opnieuw moeten veroveren. Ben je uitgeschakeld, dan moet je weer naar het startpunt van jouw team. Dit is ook een geweldige spelvorm voor een lasergame op een kinderfeestje.

5. Last Man Standing

Last Man Standing, ook wel free for all, is één van de spel ideeën die je individueel tegen elkaar speelt. Na het spelen in teams is het immers ook weleens leuk om voor jezelf te spelen. Iedereen heeft bij dit lasergame spel een andere teamkleur en eigen strategie. Ben je uitgeschakeld dan heb je een strafpunt. Het doel is daarom om zo min mogelijk strafpunten te krijgen binnen een bepaalde tijd. 

Bij dit spel heb je de optie om met een tijds- of strafpuntenlimiet te werken. Het is ook wel goed te combineren met gymzaal spellen. Maar daar gaan we in de volgende alinea verder op in.

Welke spel ideeën zijn er nog meer?

Naast al deze spelvormen zijn er nog meer spel ideeën om extra afwisseling in het lasergame spel aan te brengen. Zo is het heel goed te combineren met andere gymzaal spelletjes, zoals apenkooien of bubbel voetbal. Maar lasergamen kan ook samen met archery tag als bosspel op een verjaardagsfeestje. En wat denk je van de andere lasergame spelvormen? Er zijn er immers nog veel meer.

Tijdens een bosspel op een verjaardagsfeestje is bijvoorbeeld Sniperhunt heel gaaf, waarbij een groep vijandelijke sluipschutters opgespoord moet worden. Of Search and Destroy, waarbij de targets bommen zijn. En leuke gymzaal spelletjes voor een vrijgezellen- of bedrijfsfeest zijn onder andere Rambo en Kill the VIP. Bij het eerste lasergame spel zal de Rambo die extra levens heeft en oneindige munitie, uitgeschakeld moeten worden. En bij Kill the VIP is er in elk team een captain die uitgeschakeld moet worden.

Verder kun je bij de lasergame gymzaal spellen altijd ervoor kiezen om meerdere targets in het veld neer te leggen. Deze zullen dan allemaal veroverd moeten worden door één speler of het team. Er zijn echt onwijs veel spel ideeën voor een gave lasergame. De keuze ligt bij jou. Jij maakt het zo leuk als je maar wilt.

Een lasergame spel huren

Of je nu een onbeperkt bosspel voor een verjaardagsfeestje, wat leuke gymzaal spelletjes voor op school, een bedrijfsuitje of iets anders wilt organiseren. Met bovengenoemde spelvormen brengen de spelers hun dag wel door. Door een lasergame set te huren zit je nooit aan één lasergame spel vast, waardoor het altijd spannend blijft. Dus wat houd je nog tegen om niet te lasergamen tijdens een groot feest of uitje?